Welkom bij Starsonice de Kunstschaats Academie van Zoetermeer!

Starsonice leidt kinderen op tot (top)sporters binnen het kunstschaatsen. Wij werken met een team van professionele coaches. Naast de schaatslessen bieden wij ook klassiek ballet, dans en off-ice trainingen aan afgestemd op het kunstschaatsen.

Wil jij ook leren kunstschaatsen meld je dan snel aan voor de gratis proefles via de onderstaande link!

Klik hier voor een proefles!


NIEUWSBERICHT

Vanaf 22 augustus is er weer ijs in het Silverdome. Zodra het trainingsschema bekend is, zullen wij dit communiceren en publiceren.

In de zomerperiode trainen wij op banen elders in het land. Wil je trainen, stuur dan een mail naar starsonice@hotmail.nl.

 


Schaatsen hoe en wat

Als je gaat kunstschaatsen heb je natuurlijk echte kunstschaatsen nodig. Om te voorkomen dat er verkeerde schaatsen worden gekocht willen wij hier graag wat informatie geven.

Als je een proefles bij Stars on ice gaat volgen en je hebt nog geen schaatsen, dan kan je deze bij Stars on ice maximaal 3 keer huren voor € 2,50 per keer. Als je daarna door wilt gaan met schaatsen, dan moet je goede kunstschaatsen hebben. Bijvoorbeeld: (Edea of Risport) Bij de ijsbaan zelf zijn ook kunstschaatsen te huur, maar omdat deze van kunststof zijn en niet de geschikte ijzers hebben, zijn deze niet geschikt voor kunstrijden. Bij Ooms sport kunt u goede kunstrijschaatsen leasen. 

AANSCHAF KUNSTSCHAATSEN: Leren schaatsen op verkeerde schaatsen is hetzelfde als voetballen op balletschoenen!!

Let bij het kopen van kunstschaatsen op het volgende:

  • Het moet een kunstschaats zijn en geen ijshockey schaats! De ijzers moeten puntjes aan de voorzijde hebben en aan de achterzijde doorlopen. De puntjes zijn nodig voor afzet en figuren en de verlengde achterzijde voorkomt dat je te gauw achterover valt en het maakt het mogelijk om makkelijk te wenden. 
  • De schoen moet stevig zijn om de enkel. Een kunststof schoen is beter als en slap leren schoen. Het leer bij de enkel mag nauwelijks bewegen. Eén laags leer (bij speelgoedwinkels en doorsnee sportwinkels) voldoen niet voor kunstschaatslessen.
  • De schoen moet soepel zijn. Een kunststof schoen is niet soepel genoeg. Als krabbelaar voldoen deze schoenen nog, maar wil je echt leren kunstrijden, dan zijn deze schoenen te beperkt en niet soepel genoeg. Het beste is een goed lederen schoen met veters.
  • Afhankelijk van het gewicht en het niveau van de rijder moet het leer van de schoen harder zijn en het ijzer steviger.

Goede kunstschaatsen zijn onder meer de merken en types van Edea, Risport, Jackson. Over het algemeen geldt dat iedere fabrikant zijn eigen pasvorm heeft, net zoals bij gewone schoenen. De Risport schaatsen zijn bijvoorbeeld smaller van leest en vallen kleiner dan b.v. de Edea en de Jackson.

ONDERHOUD: Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kunstschaatsen hebben wij de volgende tips voor je:

  • Droog de schoen en vooral de ijzers na de les altijd goed af. Vergeet vooral niet de schroeven en de zolen. Zorg dus dat je altijd een droge doek meebrengt.
  • Berg je schaatsen nooit op met de beschermers om de ijzers, deze zijn alleen bedoeld om op te lopen. Deze harde beschermers houden nl het vocht vast en verzoorzaken daardoor roest op het ijzer. Gebruik voor het opbergen beschermers van stof, deze absorberen het vocht.
  • Laat je schaatsen niet in een dichte tas of in een andere afgesloten ruimte zitten. Tijdens het schaatsen is er transpiratievocht in de schoen gekomen waardoor er uiteindelijk schimmelplekken in je schoenen kunnen ontstaan. Zorg dus dat je schaatst kan luchten.
  • Loop niet op je schaatsen zonder beschermers om.

SLIJPEN: Als je tijdens het schaatsen merkt dat je schaats zijdelings wegglijdt, dan is het tijd om je schaatsen te laten slijpen. Wanneer je je schaatsen laat slijpen is het van groot belang dat dit gebeurt bij iemand die er verstand van heeft. Bijvoorbeeld Oomsport in Den Haag. Voordat je je schaatsen laat slijpen overleg dit eerst met je trainster.